קומפוסטציה (composting) היא טכנולוגיה מקובלת לטיפול בבוצת שפכים. באמצעות קומפוסטציה ניתן לייצב את הבוצה, להקטין את ריכוזי המזהמים והפתוגנים בבוצה לרמות סבילות ולקבל חומר דשן היגייני, נוח לשימוש ועשיר ביסודות הזנה לצמחים. קומפוסטציה היא תהליך ביולוגי, המופעל ע"י מיקרואורגניזמים, בתנאים מבוקרים של אוורור ורטיבות, ומתקיים בטמפרטורות תרמופיליות, בתחום שבין 55 ל- 75 מעלות.
עקרון התהליך הוא קו-קומפוסטציה (co-composting) של הבוצה עם פסולת סיבית ממקור צמחי, בעיקר גזם מרוסק. הבוצה היא בעלת תכונות של עיסה: תכולת חומר יבש נמוכה (15% – 20%) ונקבוביות מעטה. ערבוב הבוצה עם גזם מרוסק יוצר מרקם נקבובי, המאפשר מעברי אוויר ותהליך אירובי. הגזם משמש כחומר מאוורר (bulking agent)אשר מגדיל את נפח האוויר החופשי (free air space)בתוך התערובת הנוצרת. כך מתהווים מעברים רציפים לאוויר מבחוץ אל תוך התערובת ומתאפשרת אספקת חמצן לפעילות המיקרואורגניזמים. בנוסף, תוספת החומר המאוורר תורמת להפחתת תכולת הרטיבות של התערובת, להגדלת היחס פחמןחנקן של התערובת ולשיפור המרקם של התערובת – תכונות אשר משפרות את התהליך. באמצעות יחס ערבוב נכון ניתן להתאים את תכולת הרטיבות ואת יחס פחמןחנקן של התערובת לערכים המיטביים לתהליך.
בשלב החם (תרמופילי) של התהליך (thermophilic phase) חלה התחממות ספונטנית של התערובת לטמפרטורה של כ- 60 מעלות. בשלב זה חלים תהליכי פירוק וייצוב של החומר תוך כדי הקטנת משקל ונפח. התהליכים הביולוגיים הם אירוביים ודורשים נוכחות חמצן. אוורור מאולץ וערבוב של התערובת מזרזים את קצבי הפרוק של התרכובות האורגניות. בתום התהליך הקומפוסט מתקרר ומתייצב באופן הדרגתי. לקבלת תוצר משופר מתבצע ניפוי של הקומפוסט בתום התהליך. השארית מהניפוי כוללת בעיקר חלקי גזם לא מפורקים והיא ממוחזרת לשימוש נוסף בערבוב עם הבוצה. החשיפה לטמפרטורות גבוהות, בשלב החם של הקומפוסטציה, גורמת להשמדה של פתוגנים ובכך מבטיחה עמידה של תוצר הקומפוסט בדרישות לבוצה סוג א' על פי תקנות הבוצה.
יתרונות
-
קומפוסטציה היא השיטה המובילה וכמעט הבלעדית לטיפול בבוצה בארץ. השיטה הוכיחה עצמה בשנים האחרונות כאמינה ובת ביצוע בהיקף נרחב.
-
בטכנולוגיה המשלבת איוורור מאולץ מובטח קצב תהליך מהיר וייצוב מקסימלי של הבוצה.
-
הטכנולוגיה באיוורור מאולץ ובמתקן סגור היא בטוחה מבחינה סביבתית ומבטיחה מיזעור מקסימלי של פליטות לסביבה. במובן זה היא עדיפה על קומפוסטציה במפעל פתוח.
-
התהליך אינו תלוי בתנאי מזג אוויר.
-
התהליך אינו צורך אנרגיה לחימום.
-
התהליך אינו דורש אספקה של חומרי גלם נוספים, למעט גזם מרוסק, שגם הוא למעשה פסולת הדורשת סילוק. במובן זה התהליך משרת מטרה סביבתית נוספת.
-
הטכנולוגיה באיוורור מאולץ חסכונית במיוחד בקרקע. השטח הנדרש הוא רבע ופחות בהשוואה לקומפוסטציה במפעל פתוח.
-
הטכנולוגיה אינה מייצרת פסולת הדורשת סילוק. התוצר היחיד הוא קומפוסט לשימוש בחקלאות. הקומפוסט ניתן לצבירה בהיקפים גדולים וניתק לשינוע, איחסון ושיווק ללא מיגבלות בכל עונות השנה. כמות הקומפוסט הנוצרת היא באופן משמעותי פחותה מכמות הבוצה, ובכך אינה מכבידה על יכולות השיווק.